میکرونیدلینگ پوست معمولاً در موارد زیر کاربرد بهتری دارد:
ترمیم اسکارهایی که در اثر آکنه، اعمال جراحی و سوختگی ایجادشدهاند (چه جدید باشند و چه کهنه)- از بین بردن علائم افتادگی و شل شدگی پوست- کاهش خطها و چینوچروکهای پوست- سفت شدن پوستهای شل و افتاده و …
یکی از بزرگترین عوامل ایجاد چینوچروک و افتادگی پوست کاهش غلظت کلاژن و الاستین است که درنتیجه آن ماتریکس بافت همبند که سلولهای پوستی را مثل سیمان در برمیگیرد، شل و بیکیفیت خواهد شد. در این روش با ایجاد منافذ بسیار ریز که با چشم بهراحتی قابلدیدن نمیباشند، سلولهای بنیادی پوست تحریکشده و وادار به تکثیر و تمایز میشوند.
با فعال شدن پروسه ترمیم جهت بازسازی منافذ ایجادشده در سطح پوست مقدار زیادی کلاژن ساخته میشود که به بازسازی پوست و رفع چینوچروکهای سطحی منجر خواهد شد. بین ۳ تا ۵ جلسه درمان برای جوانسازی پوست لازم است؛ که فاصله بین جلسات حدود ۶ هفته است.
در این روش منافذ بسیار ریزی که در پوست ایجاد میشوند عروق جدید و رشتههای کلاژن جدید و منظم را که اسکار آکنه را ایجاد مینماید و با تحریک سلولهای بنیادی موجود در پوست آثار ترمیمی به بهترین شکل صورت میگیرد.
این روش به همراه استفاده از فاکتورهای رشد پلاکتی یا فیبروبلاست یا سلولهای بنیادی گیاهی نتایج شگفتانگیزی را در درمان ناصافیهای پوست که ناشی از جوشهای آکنه، آبلهمرغان و سالک است ایجاد کرده است.
پوست دارای فیبرهایی الاستین و کلاژن است. این رشتهها مانند فنر باعث انعطاف، شادابی و جوانی پوست میشوند. وقتی این فیبرها کیفیت خوبی نداشته باشند یا اینکه بیشتر از حد توانشان کشیده شوند خاصیت فنری خود را از دست میدهند و دچار عدم عملکرد میشوند و درنتیجه این نوارهای قرمزرنگ یا استریا ایجاد میشوند. این خطوط ابتدا صورتی تا بنفشرنگ هستند و سپس بهتدریج سفیدتر میشوند و از وضوح آنها کاسته میشود.
بهترین روش برای پیشگیری از این موضوع، جلوگیری از چاق و لاغر شدنهای سریع و بهتر کردن کیفیت پوست با استفاده از یک رژیم غذائی یا دارویی مناسب و شناخت بیماریهای زمینهای چون مشکلات کمکاری و پرکاری تیروئید یا سایر بیماریهای سیستمیک و درمان بهموقع این بیماریها است. در مواقعی مثل حاملگی هم که بهصورت طبیعی پوست شروع به کشیده شدن میگیرد استفاده از کرمهای مناسب و چرب کردن پوست با روغنهای طبیعی و جلوگیری از ایجاد اضافهوزن در حین حاملگی و مشاوره با یک پزشک زیبایی قادر است تا حد زیادی از ایجاد این ترکها جلوگیری کند.
سن اولین بارداری در بروز ترکهای بارداری نقش به سزایی دارد. صرفاً ازنظر آماری بین ۸۰% تا ۹۰% بانوانی که در سن بین ۱۶ تا ۲۰ سالگی باردار شدهاند دچار ترکهای پوستی میشوند، درحالیکه احتمال بروز این ترکها در بانوانی که اولین بارداری آنها پس از ۳۵ سالگی است بسیار کمتر است. نکته مهم این است که اگر ترکهای پوستی درمان نشوند، امکان بهبود خودبهخود آنها وجود ندارد، یعنی این ترکها هرگز خودبهخود برطرف نمیشوند و تنها رنگ آنها به سمت سفید مرواریدی میرود، ولی طول و پهنای آنها تغییر نمیکند.
برای اولین بار در دنیا روشی بنام میکرونیدلینگ امیدهای بسیاری را در درمان این ترکها در مقایسه با سایر روشهای بیتاثیر و پرهزینه ایجاد کرده است. درمان شامل حدود ۷ جلسه بافاصله ۱/۵ ماه است و نتایج درمانی معمولاً بعد از جلسه چهارم قابلرویت است.
بهوسیله میکرونیدلینگ میتوان آثار ناشی از بخیه و زخم و جراحی و نیز اسکار باقیمانده سوختگیها، جای جوش و آکنه را به حداقل رساند
این روش غیرتهاجمی معمولاً با درد بسیار مختصر و قابلتحملی همراه است. معمولاً این روش به چندین جلسه نیاز دارد که با توجه به ناحیه پوستی تحت درمان و شدت مشکل پوستی، هر جلسه بین چند دقیقه تا یک ساعت به طول میانجامد.
ازجمله مواردی که قبل از انجام این روش باید رعایت کرد این است که معمولاً توصیه میشود در روزی که درمان میکرونیدلینگ انجام میگردد، هیچگونه لوسیون، یا مواد بهداشتی و آرایشی نباید روی پوست محل موردنظر مصرف شود.
برای شروع درمان ابتدا پزشک درمانگر بر روی محل موردنظر پماد بیحسی مالیده و یا اینکه مقداری ماده بیحسی در محل موردنظر تزریق مینماید. این روش برای از بین بردن اندک درد و ناراحتی این روش استفاده میشود ولی بهصورت کلی استفاده از بیحسکننده اجباری نیست. پسازآن بر پوست فرد با استفاده از ابزار نیدلینگ و بر طبق الگوی خاصی سوراخهایی ایجاد میشود. برای کسب بهترین نتیجه، ابزار نیدلینگ چندین باربر روی سطح موردنظر گردانده میشود.
در برخی موارد برای کسب نتیجه بهتر، همزمان با ایجاد این سوراخهای ظریف، از محصولاتی که سبب تحریک تولید کلاژن میشوند، مانند اسید هیالورونیک یاسرم ویتامین سی یا روشنکننده پوست استفاده میشود.
با سوراخی که هر نیدل بر روی پوست محل موردنظر ایجاد میکند، کانال و یا اصطلاحاً میکرو زخمی ایجاد میشود که سلول پوست را تحریک به نوسازی میکند.
سر غلتک قسمتی دارد که یکبارمصرف بوده و معمولاً دوازده سوزن ظریف استریل روی آن تعبیهشده است.
فرآیند میکرونیدلینگ بسته به مشکل پوست بیمار، بین 5 تا 60 دقیقه تکمیل میشود.
توصیه میشود برای تکرار فرآیند درمانی میکرونیدلینگ، حداقل شش هفته به پوست زمان داده شود تا بتواند بهطور طبیعی کلاژن تولید نماید.
البته باید خاطرنشان کرد که تعداد جلسات میکرونیدلینگ به شرایط پوست فرد بستگی دارد؛ اما بهطورکلی میتوان گفت برای جای جوشهای معمولی، سه تا چهار جلسه نیاز خواهد بود. اسکارهای ناشی از سوختگی نیز معمولاً به پنج جلسه میکرونیدلینگ نیاز دارند.
در مورد چینوچروک و پیری پوست نیز معمولاً سالانه یک تا دو جلسه توصیهشده است.
مدلهای خاصی از ابزارهای میکرونیدلینگ هم موجود هستند که نیدل های بسیار ظریفی با ارتفاع دودهم میلیمتر دارند و میتوانند دو تا سه بار در هفته (در منزل) مورداستفاده قرار بگیرند تا: منافذ پوست بستهتر شود-سطح چربی پوست کاهش یابد-خطوط و چینوچروکهای پوست کاهش یابد-نفوذ و تاثیر کرمهای بهداشتی پوستی افزایش یابد-بروز جوش به حداقل برسد.
انجام فرآیند میکرونیدلینگ در مراکز زیبایی و در شرایطی که مسائل بهداشتی بهخوبی رعایت نمیشوند میتواند پیامدهای بدی به همراه داشته باشد. کارکنان سالنهای زیبایی معمولاً توجه چندانی به نکات بهداشتی موردنیاز بین جلسات میکرونیدلینگ نکرده و مجدداً از غلتکهایی که احتمال دارد طی جلسات گذشته خونی شده باشند استفاده مینمایند. این امر میتواند فرد را در معرض ابتلا به بیماریهایی از قبیل HIV و هپاتیت قرار دهد؛ بنابراین برخی معتقدند اگر قرار باشد نکات بهداشتی رعایت نشود و سلامت فرد به خطر بیفتد، تحمل عارضههای خفیف پوستی معقولتر است؛ بنابراین افرادی که تصمیم دارند در این مراکز تحت درمان قرار بگیرند باید به نکات بهداشتی توجه نموده و از یکبارمصرف بودن نیدل ها اطمینان حاصل کنند.
درهرصورت توصیه اکید میشود که برای درمان بهترین راه مراجعه به پزشک متخصص است. استفاده از سوزن (کارتریج) مشترک برای چند فرد و حتی استفاده از یک کارتریج برای یک فرد در چند جلسه میتواند به علت کند شدن سوزنها و همچنین آلودگی سبب تخریب بافت و عفونت شده و گاها صدمات جبرانناپذیری را برای سلامت متقاضی ایجاد نماید.
امروزه جهت انجام میکرونیدلینگ از کارتریجهای یکبارمصرف استفاده میشود؛ اما توجه داشته باشید که تنها استفاده از کارتریج ایمنی و سلامت شمارا تضمین نخواهد نمود، بلکه باید کارتریج استاندارد، استریل و دارای غشاء محافظ بوده تا بههیچعنوان خون، لنف و مایعات بدن از داخل کارتریج به داخل هندپیس راه پیدا ننمایند.
برای این کار در کارتریجهای استاندارد از نوع خاصی از واشر ارتجاعی به نام ممبران استفاده میشود که مانع از ترشح و انتقال مواد درمانی، خون و مایعات لنفی از کارتریج به داخل هندپیس میگردد.
توجه داشته باشید که در صورت عدم وجود غشاء محافظ در کارتریج و انتقال مایعات به داخل هندپیس احتمال انتقال عفونت و ویروسهای هپاتیت و ایدز به افراد دیگر بهشدت بالا خواهد رفت. درصورتیکه داخل کارتریجها بهجای ممبران پلاستیکی، فنر فلزی مشاهده میکنید بدانید که این کارتریج ایزوله نبوده و بههیچوجه ایمن نیست.
معمولاً پزشکان برای همه افراد این روش درمانی را مناسب نمیدانند. بهتر است حتماً قبل از انجام این روش درمانی درروش مشاورهای که پزشک با بیمار ترتیب میدهد بیمار همه نوع سابقه درمانی خود را برای پزشک شرح دهد. برای استفاده از روش میکرونیدلینگ در صورت مصرف دارو و یا هرگونه بیماری و ضایعه پوستی حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.
برای مثال افراد زیر نمیتوانند ازاینرو استفاده کنند:
در بسیاری از افراد به مدت 24 تا 48 ساعت پس از میکرونیدلینگ، حالتی مانند حالت آفتابسوختگی اندک، قرمزی و کمی تورم در پوست رخ میدهد و ممکن است کبودی و خونریزی خفیفی نیز ایجاد شود. در ظرف یک تا دو هفته پس از درمان پوست نرمتر و شفافتر شده اما ماه بعد اثر کامل این درمان مشهود میگردد.
واکنشهای التهابی پوست بسیار اندک است و ظرف چند ساعت از بین میرود و رنگ قرمز پوست نیز به رنگ صورتی درمیآید و ممکن است 12 تا 48 ساعت باقی بماند. جهت کاهش قرمزی پس از عمل، استفاده از اسید هیالورونیک توصیه میشود و جهت حفاظت از پوست بهتر است از ضد آفتاب حاوی زینک استفاده شود. پسازاین عمل میتوان از لوازمآرایشی ملایم استفاده نمود.
درد مختصر و سوزش در این روش حس میشود که غیرقابلتحمل نخواهد بود ولی معمولاً پزشک با توجه به خواست بیمار قبل از میکرونیدلینگ صورت، از کرمهای بیحسکننده استفاده میکند تا دردی که در طول این عمل حس میشود کاهش یابد.
برخلاف انواع لیزر که معمولاً در انتخاب رنگ پوست باید دقت شود میکرونیدلینگ را میتوان روی همه انواع رنگها و انواع پوستها استفاده کرد. هیچ خطر در رابطه با التهاب پس از عمل و هایپرپیگمنتیشن وجود ندارد.
این موضوع کاملاً بستگی به نوع مشکل و انتظارات بیمار دارد. هرچه مشکل بیمار حادتر باشد نیاز به تعداد جلسات درمانی بیشتری است ولی بهطورکلی میکرونیدلینگ را میتوان هر چهارتا شش هفته تکرار نمود تا هنگامیکه به نتیجه موردنظر برسید. جهت تحریک تولید کلاژن باید 3 بار ازاینرو استفاده برد و بین هر یک از این درمانها باید 4 تا 6 هفته فاصله باشد. جهت کاهش جای زخم 3 تا 6 جلسه درمانی توصیه میشود. تعداد درمانها به پاسخ هر فرد به درمان و به میزان آسیب که تازه است یا خیر بستگی دارد. میکرونیدلینگ در همه بخشهای پوست بدن (گردن سر و سینه بازو پاها) مورداستفاده دارد. بسیاری از افراد پس از جلسه اول نتایج آن را میبینند.
ازآنجاییکه کانالهای ریز که در اثر سوزن ایجادشدهاند ظرف مدت یک ساعت بسته میشود و این روش تحت شرایط کلینیک انجام میپذیرد پس بروز عفونت پس از عمل بعید است. البته افرادی که این عمل را در آرایشگاهها انجام میدهند ممکن است با مشکلات زیادی ازجمله عفونت مواجه شوند.
جهت اطمینان از بهبودی بهتر است 2 تا 3 روز از محصولات AHA(اسید گلیکولیک)، رتینول و مواد حاوی اسید یا فعالکننده خودداری شود؛ و نباید در برابر خورشید قرار گرفت یا میتوان از ضد آفتاب حاوی روی استفاده برد. معمولاً پزشک بعد از عمل داروهای موردنیاز و همچنین کرمهای مناسبی را به فرد معرفی میکند.
خوشبختانه این روش به دلیل غیرتهاجمی بودن علاوه بر نتایج بسیار درخشان اثر جانبی زیادی وجود ندارد و در 150000 مورد از این عمل حتی یک عارضه جانبی هم گزارش نشده است.
میکرونیدلینگ صورت را میتوان بدون خطر روی انواع رنگ و نوع پوست مورداستفاده قرارداد؛ زیرا در این روش اپیدرم و بهطور خاص ملانوسیت ها در منطقه بازال دستنخورده باقی میماند؛ و خطر تغییر رنگدانه یا هایپرپیگمانتسیوم التهابی پس از عمل کم است. میکرونیدلینگ پوستی میتواند مناطقی حساس و شکننده پوست را که با سایر روشها نمیتوان درمان نمود تحت درمان قرارداد. این مناطق شامل چشمان، گردن و پشت دستان است.